Heerde, een internationaal “water”skeeler weekend

Op 1 en 2 mei ging het internationale skeelerweekend te Heerde door.
De “wereldtop” was aanwezig maar er ontbrak één topper namelijk de zon. Niettegenstaande de atleten van ITB, zijnde Maxim Cosyn en Mathias Vosté, gebrand waren om de wedstrijden te rijden, kwam er toch een domper op hun vreugde door het vele gratis water en….
Een sprint- en een lange afstandsgedeelte stonden op het programma voor dit weekend. De prijzenpot was aardig, maar….
Het weekend startte met de 300 m tijdrijden. Met enkele uren vertraging mochten de renners opwarmen en hoorde je de startschoten voor deze korte afstand.
Mathias behaalde hier een tijd van 28”38”’ waarmee hij in het klassement een 5e plaats veroverde.
Maxim deed over zijn 300 m 30”61” en nestelde zich op een 25ste plaats in het klassement.
De volgende wedstrijden waren de afvallingswedstrijden. De voorrondes hiervan werden afgelast en er werd direct overgegaan naar de finales van de 15 km.
Maxim en Mathias stonden zeker hun manneke. Het tempo lag hoog, heel hoog. Duwen, trekken, nogmaals duwen en trekken, ze lieten elkaar niet los. Iedereen was gewaagd aan elkaar. Maar dan kwam het onnodige. Mathias kwam ten val, hard ten val. De wedstrijd verder zetten zat er bij hem niet meer in. Nu was het enkel nog Maxim die zich diende te verweren. Na een 7-tal km wedstrijd te hebben gereden, mocht ook Maxim de piste verlaten. Hij behaalde hier een knappe 16e plaats, Mathias streek neer op een 20ste. Jammer!
Mathias werd ondertussen uitstekend verzorgd door de eerste hulp. Vele brand- en schaafwonden “sierden” zijn lichaam. Een goede nachtrust zou hem goed doen.
De volgende ochtend stonden beide atleten goed gezind op. Het weer viel beter mee, maar waren de verwachtingen schitterend? Niets van. We hoorden dat ook vandaag de weergoden ons niet goed gezind zouden zijn.
Mathias had besloten nog wat los te rijden, maar schreef zich wel uit voor de wedstrijden.
Maxim daarentegen zag het nog altijd zitten en startte met de 500 m in de gietende regen op de baan. Jammer genoeg plaatste hij zich niet voor de kwart finales. Het wegdek was te glad en de risico’s waren te hoog om nu wedstrijd te rijden.
Dan maar nog wat wachten, maar de weersvooruitzichten waren niet gunstig en de puntenkoersen zouden pas om 18 u verreden worden.
Ondertussen (rond 14 u) was de familie Vosté vertrokken richting Brugge.
Volgden we hetzelfde voorbeeld of bleven we nog 3 uur wachten vooraleer de wedstrijden aanvingen.
De wijze beslissing werd genomen om rond 16 u ook richting Brugge te vertrekken.
Een weersdomper op wat kon een heel interessant weekend worden.
Volgende week kan iedereen terug aan de start staan te Mechelen hopelijk met de zon erbij.
Ik wil toch nog Maxim en Mathias bedanken voor hun inzet van dit weekend.